Hvad er blødt vand?

Du har garanteret hørt om blødt vand før, men hvad er blødt vand egentlig? Og hvad er forskellen på blødt vand og hårdt vand? Det vil vi komme nærmere ind på i denne artikel, hvor vi også vil se på de fordele, der er ved blødt vand og hvordan du kan få blødt vand i dit eget hjem.

Blødt vand har et lavt indhold af mineraler

Blødt vand er kort sagt vand, der har et lavt indhold af mineraler – særligt calcium (kalk) og magnesium. Selvom begge mineraler er vigtige for vores sundhed, er det ikke nødvendigvis en fordel at have i vandet. Nærmere tværtimod. Vand, som har et højt indhold af mineraler, er nemlig hårdt. Og hårdt vand kan have flere negative konsekvenser – særligt på hårde hvidevarer.

Ulemper ved hårdt vand

Vand med høje niveauer af calcium og magnesium (hårdt vand) kan forårsage en række problemer.

En af de typiske ulemper ved hårdt vand er kalkaflejringer. Disse hvide aflejringer danner sig ikke kun i din elkedel, kaffemaskine og på armatur, men også på vandrør. Det kan være særdeles vanskeligt og genstridigt at komme af med, og så kan det reducere effektiviteten og levetiden af dine husholdningsapparater.

Hårdt vand kan også have negative konsekvenser for tøj og sengetøj. Hårdt vand kan nemlig gøre tøj stift og mindre blødt.

Endelig kan hårdt vand også have en negativ effekt på vores hud og hår, da hårdt vand er mere udtørrende end blødt vand. Det kan føre til tør hud og hår, som kan være med til at forværre hudproblemer som fx eksem og akne.

Fordele ved blødt vand

Blødt vand har lige så mange fordele, som hårdt vand har ulemper. Først og fremmest er blødt vand nemlig mere skånsomt og mindre tilbøjeligt til at danne kalkaflejringer end hårdt vand. Blødt vand gør også tøjet renere og blødere, da blødt vand gør det nemmere for sæbe at trænge ind i tøjet når det vaskes.

Blødt vand er også mindre udtørrende for vores hår og hud, og kan dermed være med til at reducere risikoen for tør hud og tørt hår.

Sådan får du blødt vand i dit eget hjem

Efter at have læst om fordelene og ulemperne ved hårdt og blødt vand, antager vi, at du nok foretrækker at have blødt vand derhjemme. Men hvordan får man så blødt vand? I Danmark er det sådan, at hårdheden af vandet afhænger af den geologiske sammensætning af jorden. Det er med andre ord undergrunden som afgør om dit vand er blødt eller hårdt.

Heldigvis er der andre måder at få dejligt blødt vand på. Den nemmeste og mest oplagte måde, er at investere i et blødgøringsanlæg. Et blødgøringsanlæg fungerer ved at fjerne mineralerne fra vandet og erstatte dem med natrium- eller kaliumioner. Et blødgøringsanlæg kan enten installeres på vandforsyningssystemet i dit hjem eller som en enkeltstående enhed til brug i enkelte rum, og er en pålidelig og effektiv måde at få blødt vand på.

Det anbefales altid at få en professionel VVS-installatør til at stå for installationen, så du er sikker på, at anlægget tilsluttes korrekt. Kontakt os og få professionel hjælp.

Kontakt os idag